De harde cijfers

Kinderen met een kantoorbaan, ze bestaan. Op een normale schooldag brengen kinderen in het basisonderwijs gemiddeld 8 uur zittend door. Dat zijn de uren thuis en op school bij elkaar opgeteld. Voor kinderen in het voortgezet onderwijs ligt dat getal nog hoger: gemiddeld meer dan 9 uur per dag. Dit is bijna 60% van de tijd dat ze wakker zijn.

Zitten is het nieuwe roken

Uit onderzoek blijkt dat overmatig zitgedrag dezelfde dodelijke gevolgen kan hebben als roken. 

Wist je dat het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet in 2012 al schreef over lichamelijke inactiviteit al een pandemie? Koefnoen heeft er een luchtig filmpje van gemaakt. Wetenschap met een knipoog 😉

Beweegrichtlijn

Sporten is gezond, dat weten we allemaal. Maar te veel zitten wordt helaas niet gecompenseerd door dat uurtje intensief sporten in de avonduren. Diverse studies benadrukken het positieve gezondheidseffect van vooral volgehouden matig bewegen door de dag heen, zoals wandelen, fietsen en zwemmen. 

De beweegrichtlijn voor volwassenen is dagelijks 30 minuten matig tot intensief bewegen. Kinderen tussen 5 en 17 jaar hebben minimaal het dubbele nodig, aangevuld met 3 maal per week bot- en spierversterkende oefeningen. 

Bekijk de video met uitleg van de meest recente beweegrichtlijnen.

Kerndoel 34 voor het basisonderwijs: ‘De leerlingen leren zorg te dragen voor de lichamelijke en psychische gezondheid van henzelf en anderen’.

Bewegend Leren

Bewegen tijdens de les bevordert de leerprestaties van kinderen. Dat hebben onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen ontdekt. Zij lieten kinderen uit groep 4 en 5 bewegen tijdens de reken- en spellingslessen. En wat blijkt? Al na 2 jaar hebben deze kinderen een voorsprong van vijf maanden opgebouwd! Ook hun concentratie is verbeterd. Bewegen is dus niet alleen leuk en gezond, maar ook leerzaam!